Brangiausias pasaulyje natūralus skonio stipriklis ir stipriausias afrodiziakas – Kašmyro šafranas. Kilogramas šio išskirtinio prieskonio kainuoja apie 60 000 litų.
Šafranas – krokų žiedų piestelės. Surinktas skirtinguose regionuose jos vertinamos nevienodai. Indijos Kašmyro regione auginamos, surenkamos ir džiovinamos krokų žiedų piestelės – aukščiausios kokybės prieskoniai. Šį išskirtinį prieskonį į Lietuvą parvežė prekės ženklą „7 Ievos namai“ valdančios UAB „Prieskonių ambasada“ vadovė Ieva Jonaitienė. Ji šią vasarą keliaudama Indijoje ji ieškojo išskirtinių Kašmyro šafrano tiekėjų.
„Yra manančių, kad šafranas saldus prieskonis, tačiau jo pagrindinė paskirtis pabrėžti kitus skonius, aromatus,– tai lyg natūralus maisto skonio stipriklis. Pavyzdžiui, ryžiai įdėjus šafrano ims kvepėti, nusidažys gaivia geltona spalva. Šafranas sustiprina kepinių, uogienių, sausainių saldumą, cinamono kvapą. Mūsų gaminamose „Pilies“ ir „IN“ arbatose taip pat yra šafrano, kuris sustiprina saldymedžio, tikrojo žvaigždinio anyžiaus, citrinžolės, liepų žiedų, levandų kvapą, – aiškina „7 Ievos namų“ vadovė. – Šafraną galima naudoti beveik visur, tačiau jis aitrus ir jo reikia labai mažai.“
Šafranas naudojamas įvairiai, tačiau svarbiausia jį tolygiai paskirstyti patiekale. Ieva Jonaitienė teigia, kad geriausiai šafrano savybės išgaunamos distiliuojant šafrano vandenį arba gaminant šafrano trauktinę.
„Negalima šafrano piestelių dėti į maistą įprastai, kaip krapų, nes piestelės aromatas skleidžiasi tik vienoje vietoje – jis nepasklinda po visą maistą, todėl jo gali būti per daug. Verdant patiekalą, kai masė tampa vientisa, įdėkite keletą piestelių į puodą – verdant viskas susimaišys. Mėsą, vištieną geriausia įtrinti šafrano vandeniu arba maltu, trintu šafranu, kuris gali būti maišomas su kitais prieskoniais. Šafrano piestelėmis galima paskaninti įvairius alkoholinius gėrimus: šampaną, vyną, brendį, viskį ar saldų likerį. Juoda kava dar labiau tonizuos, suteiks energijos, jeigu su pupelėmis sumalsite šiek tiek šafrano“, – sako „7 Ievos namų“ vadovė.
Kašmyro šafranas nuo kitų skiriasi spalva, kvapu ir stiprumu. Jis šilkinis, slidus, minkštas, blizga, raudono burgundiško vyno spalvos. Kašmyro šafranas Indijoje dedamas į jaunosios kraitį. Šafranas yra vienas stipriausių natūralių gamtoje randamų afrodiziakų, todėl Indijoje iš jo vestuvių iškilmėms gaminama arbata „Kahwa“. Ją geria ir svečiai, ir jaunavedžiai – taip siekiama sukelti poros geismą pirmajai nakčiai, sustiprinti jaunųjų vaisingumą.
Patiekalams skaninti šafranas naudojamas ypatingai mažais kiekiais – po kelias piesteles.