5 šiais metais madingi maisto produktai

Šių metų pasiūlymas šeimininkėms – virtuvėje visada turėti avokadų, saldžių bulvių, datulių, įvairių daigų ir kalendros bei išbandyti naujus šių produktų ruošimo būdus. Bulves keis batatai, o avokadai transformuosis į desertus – tokias kulinarines naujoves siūlo garsiausi virtuvės šefai. Šiais metais išlieka populiarūs sveiki produktai, tačiau kai kurie jų, pasak „Čili picos“ virtuvės šefės Liucijos Makovskos, mūsų lėkštėse šiemet turėtų atsidurti dažniau nei iki šiol.

Avokadas 

Avokadas –vienas naudingiausių ir maistingiausių vaisių, kuriame gausu vitaminų ir kitų būtinų medžiagų: gerai įsisavinamų baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino. „Avokadą galima naudoti padažams, užkandžiams, salotoms, gėrimams ir net desertams, kuriems jį naudoti dar kiek neįprasta.

Virtuvės šefė siūlo išbandyti paprastą ir greitą desertą su avokadais – avokadų ir laimų kremą. Dviem porcijoms reikės:

  • 120 g avokado
  • 100 g anakardžių riešutų
  • 100 ml vandens
  • 40 ml laimo sulčių
  • 30 ml agavų nektaro
  • šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelio jūros druskos
  • 8 g vanilinio cukraus
  • 30 ml kokosų aliejaus

Visus produktus sudėkite į plakiklio indą ir plakite apie 2 min., kol pasidarys vienalytė kreminė masė.

Saldi bulvė  – batatas  

Saldžias bulves mitybos specialistai laiko vienomis naudingiausių daržovių, tinkančių ne tik garnyrams, bet ir pagrindiniams patiekalams. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio, todėl jie ne tik skanūs, bet ir naudingi. L. Makovska teigia, kad saldi bulvė – tai puikus ingredientas salotoms.

„Iš pradžių batatus reikia apdoroti. Saldžiosios bulvės nuvalomos, supjaustomos kubeliais arba skiltelėmis, tuomet apšlakstomos alyvuogių aliejumi, druska ir juodais, šviežiai maltais pipirais. Po to bulves dedame į kepimo skardą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja (apie 20 min.). Salotose šios bulvės puikiai dera su fetos ar ožkos sūriu. Be to, jas drąsiai galima apibarstyti moliūgų sėklomis ar garstyčių, ridikėlių daigais“, – patarimais dalinasi virtuvės šefė.

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės puikiai dera ir prie keptos ant grotelių arba virta garuose vištienos.

Kalendra  

Kalendra – puiki ir naudinga prieskoninė žolelė, plačiai vartojama sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių. Kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folio rūgšties.

„Kalendra gali būti derinama prie salotų padažų tiek kapota, tiek smulkinta. Ji puikiai išryškina skonį padažuose prie jautienos ar žuvies patiekalų. Be to, kalendra puikiai pakeičia krapus ir kitas jau pabodusias prieskonines žoleles.

Daigai (ridikėlių, saulėgrąžų, garstyčių, žirnelių)  

Įvairūs daigai ir žalumynai pastaruoju metu tapo itin populiarūs – jų galima rasti visuose prekybos centruose. Juos galima naudoti tiek užkandžiams, tiek salotoms, taip pat puošti karštus patiekalus.

„Garstyčių ir ridikėlių daigai puikiai dera su pelėsiniu sūriu. Pavyzdžiui, galite išmėginti mėlynojo pelėsinio sūrio, graikinių riešutų ir daigų derinį“, – siūlo L. Makovska.

Virtuvės šefė taip pat pataria, kad skirtingus daigus reikėtų derinti su tam tikrais patiekalais. Pavyzdžiui, žirnelių daigų į visus patiekalus jų dėti nereikėtų. Jie puikiai tinka su vištiena, ypač jei prie vištienos patiekiamos orkaitėje pakepintos morkos. Žirnelių daigai taip pat tinka prie karštų lašišos patiekalų ar salotų su lašiša.

„Daigai -maistinga sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis. Kokteiliams ypač tinka saulėgrąžų daigai. Puikus rytinės energijos šaltinis – kokteilis iš banano, kelių špinatų lapų, saujelės saulėgrąžų daigų, obuolių sulčių ar migdolų pieno. Tai skanus, mineralais praturtintas kokteilis“, – receptu dalijasi virtuvės šefė.

Datulės 

Datulės vis labiau populiarėja kaip saldiklių pakaitalas desertuose. Tačiau jos ne tik saldžios, bet ir labai naudingos, nes jų sudėtyje gausu kalio, vario, magnio, vitamino B6 bei geležies.

„Jeigu norite mažiau saldumo – išbandykite kreminį riešutų ir datulių desertą, kurio nereikia kepti. Sutrinkite saujelę riešutų, pavyzdžiui, anakardžių, migdolų ar graikinių. Įdėkite kakavos, saujelę datulių ir pusę banano. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas – jėgų ir sotumo jausmą suteikiantis desertas“, – pataria L. Makovska.

Datulės gali būti naudojamos baltyminiams kokteiliams. „Keturi paprasti ingredientai – migdolų pienas, datulės, cinamonas ir vanilė – tai viskas, ko reikia puikiam kokteiliui. Ir sveika, ir skanu“, – teigia L. Makovska.

Pasak šefės, datulės puikia pagardina ir salotas. L. Makovska dalinasi lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptu. Šį padažą šefė siūlo naudoti ir kitoms salotoms, mat jis sveikesnis nei įprasti populiariausi pagardai.

Lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptas (2 porc.)

Salotoms reikės:

  • 50 g špinatų
  • 50 g gražgarsčių arba lapinių kopūstų
  • 40 g salierų stiebų
  • 30 g konservuotų juodųjų alyvuogių
  • 50 g šiaudeliais tarkuotų morkų
  • 80 g džiovintų datulių
  • 8 g linų sėmenų

Padažui reikės:

  • 150 ml kokosų pieno
  • 30 g švelnaus migdolų sviesto
  • 20 ml vandens
  • 4 g Himalajų druskos
  • 12 ml spaustų laimo sulčių
  • 60 g tahini
  • 4 g nuvalytos imbiero šaknies
  • 20 ml agavų sirupo
  • mažo žiupsnelio maltos aštrios paprikos

Į kokteilinę sudėkite visus padažo ingredientus ir suplakite iki vientisos masės. Gardinkite salotas. Skanaus!

Panašūs straipsniai

Leave a Comment

*