Espreso kavos kultūra

Sausakimši specializuoti kavos namai, miestu žingsniuojantys žmonės su kavos puodeliais rankose, spalvingi termosiniai kavos puodeliai, kavos gaminimo aparatai. Visa tai – plintančios kavos kultūros apraiškos. Turbūt kiekvienam teko girdėti šią savoką, tačiau ne kiekvienas žino apie espreso kavos subtilybes bei su ja siejamos kultūros apraiškas.

Apie espreso kavos kultūrą pasakoja specializuoto kavos ir kavos aparatų parduotuvių tinklo „Kavos draugas” vadovas Aurimas Vainauskas.

„Pirmiausia noriu paneigti nusistovėjusį mitą, kad espreso kavoje itin daug kofeino. Standartiniame espreso puodelio kavos kiekyje kofeino daug mažiau negu standartiniame juodos kavos puodelyje. Pavyzdžiui, italams įprasta išgerti 10 – 12 espreso puodelių per dieną, o jeigu žmogus išgertų tiek pat puodelių juodos kavos – greičiausiai tektų pagulėti ligoninėje”, – juokauja Aurimas.

Tradiciškai espreso puodelyje ruošiama 30 ml kavos. Gėrimas ruošiamas santykiu 1/3 kavos ir 2/3 vandens. Tokio kiekio užtenka vienam ar keliems gurkšniams. Espreso kava pasižymi sodrumu, tirštumu ir itin stipriu aromatu. Gamybos metu kavos paviršius pasipuošia švelniai karamelinės spalvos puta. Kuo puta tirštesnė ir storesnė, tuo kavos kokybė geresnė. Espreso kava visuomet patiekiama su stikline vandens.

Šios kavos pavadinimas kildinamas iš gamybos technologijos: ruošiant kavą pilamas aukšto slėgio verdantis vanduo arba leidžiami garai. Kava būna tarsi išspaudžiama (espreso – išspaustas). Ruošiant kavą būtent šiuo metodu geriausiai atskleidžiamas tikrasis kavos aromatas, kurį sudėtinga pajausti skanaujant juodą arba kitos rūšies kavą.
„Sakoma, kad kava turi daugiau aromatų nei vynas. Kavos ekspertai fiksuoja, kad kava turi daugiau nei 1000 aromatų. Espreso kava šioje skonių jūroje užima garbingą vietą, nes turi daugiau nei 600 įvairų aromatų. Šios kavos gurkšnyje galima pajusti šokolado, cinamono, gervuogių, kokoso, persikų, vyšnių bei dar daug kitų skonių”,- pasakoja „Kavos draugas” vadovas Aurimas Vainauskas.

Espreso kavai paruošti dažniausiai naudojami arabikos kavos pupelių mišiniai. Skoniui paaštrinti pridedama  ir robustos pupelių. Arabikos kavos pupelės kavai suteikia įvairių skonių, o robustos pupelės vertinamos dėl didesnio kofeino kiekio – intensyvumo bei stiprumo.

Espreso kavos kultūra asocijuojasi su brandžiu, subtiliu skoniu. Išgirdus šį pavadinimą prieš akis išnyra rafinuoto vyro, stabtelėjusio trumpam atokvėpiui ar elegantiškos moters portretai.

„Šis mažas aromato užtaisas neatima laiko bei suteikia daug malonumo. Taip pat -neapsunkina organizmo. Turbūt daugelis pastebėjo skirtumą: nuo juodos kavos šiek tiek apsunkstama, o espreso kava suteikia žvalumo. Mat, tam tikras kofeino kiekis žmogų tonizuoja, o per didelis jo kiekis suteikia priešingą efektą – slopina”, – pasakojimą užbaigia A. Vainauskas.

Panašūs straipsniai

Leave a Comment

*